شکل گیری کمیته عالی همکاریهای مشترک ایران و روسیه در زمینه فناوری

شکل گیری کمیته عالی همکاریهای مشترک ایران و روسیه در زمینه فناوری

لینک وبسایت: به گزارش لینک وبسایت، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری با اشاره به شکل گیری کمیته عالی همکاریهای مشترک ایران و روسیه در زمینه فناوری، اظهار داشت: با شکل گیری و شروع کارهای این کمیته عالی، بطور جدی و با ماموریت های مشخص و در زمان بندی دقیق، پروژه های فناورانه تعریف و اجرائی می شود. احیای این کمیته، محور و مبدأ خوبی برای همکاریهای بعدی، توسعه نوآوری ها و طراحی و تعریف پروژه های فناورانه بعدی خواهد بود.


به گزارش لینک وبسایت به نقل از ایسنا، روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری در دیدار با دستیار رئیس جمهور فدراسیون روسیه در حوزه علم و فناوری ضمن اشاره به ظرفیت های بالقوه همکاریهای فناورانه ایران و روسیه، اظهار نمود: دنیا درحال تغییر یافتن به شکل های نوین مبتنی بر دانش و فناوری و همچنین منطقه شاهد شکل گیری قطب های جدید علم و فناوری است. کشور روسیه با قدمت تاریخی و پیشینه دستاوردهای ارزشمند، از بازیگران اصلی دانش و فناوری منطقه و جهان به حساب می آید. همان گونه که جهان به توانمندی های علمی و فناوری های روسیه معترف است، جمهوری اسلامی ایران هم به دستاوردهای خوبی در حوزه دانش و فناوری رسیده و از بازیگران اصلی این حوزه بشمار می رود.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری افزود: به نظر می آید همکاریهای راهبردی ایران، روسیه و بعضی از دیگر کشورها مانند چین می تواند راهگشا و اثرگذار باشد. ازاین رو بسیار علاقه داریم در حوزه های علمی و فناوری، با کشورهای دوست همچون روسیه همکاریهای پایدار را شکل دهیم.
دهقانی فیروزآبادی، دستاوردهای فناورانه ایران در سالهای اخیر به مدد شرکتهای دانش بنیان و نیروی انسانی دانش آموخته و نخبه را خاطرنشان کرد و اضافه کرد: جمهوری اسلامی در سالهای اخیر، در حوزه های متعدد فناوری همچون زیست فناوری، مخابرات، نانوفناوری، ارتباطات و سایر حوزه ها موفقیت های قابل ملاحظه ای به دست آورده است. به نظر می آید حالا زمان مناسبی برای شکل گیری همکاریهای دوجانبه میان دوکشور بخصوص در موضوعات متعدد علمی و فناوری است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان افزود: با شکل گیری و آغاز فعالیتهای کمیته عالی همکاریهای فناورانه ایران و روسیه، به شکل جدی و با مأموریت های مشخص و در زمان بندی دقیق، پروژه های فناورانه تعریف و اجرایی می شود. احیای این کمیته، محور و مبدأ خوبی برای همکاریهای بعدی، توسعه نوآوری ها و طراحی و تعریف پروژه های فناورانه بعدی خواهد بود.
دهقانی فیروزآبادی، ضمن اشاره به در اختیار قرار دادن بازار واقعی شرکتهای دانش بنیان، اظهار داشت: موضوعی که در بحث اقتصاد گفتم، بر این مبنا بود که نیازهای واقعی بازار را احصا می کند و در اختیار شرکت ها قرار می دهد. سال قبل قریب به ۳ میلیارد دلار توافق نامه همکاری در حوزه های نفت، گاز انرژی، آب و برق امضا کردیم که امیدواریم در مدت ۴ سال در چارچوب پروژه های کلان در کشور اجرا شود. همچنین ابزارهای قانونی همچون انحصار بازار و منع واردات را داریم تا شرکت ها از حیث فعالیت و تولید آسودگی خاطر داشته باشند. به توسعه زیرساخت های مشترک برای پروژه های ملی معتقدیم و حتی در کشور تلاش می نماییم منابع را مجتمع نماییم تا بتوانیم ظرفیت های بزرگ و ملی داشته باشیم.
وی ادامه داد: بطور قطع در این راه از همکاری بین المللی با کشور روسیه استقبال می نماییم که می تواند زمینه ساز تقویت طرفین شود. برای پیگیری و اجرای پیشنهادات مطرح شده در این جلسه دو گام مهم برداریم. نخست اینکه کمیته ای برای رگولاتوری و تنظیم گری محصولات فناوری و تسهیل تبادل محصولات بین دو کشور ایجاد شود. همینطور ایجاد یک صندوق سرمایه گذاری مشترک در حوزه های فناوری و فعالیتهای کوچک تر را ذیل این کارگروه مشترک میتوان تعریف کرد که همچون آن حفظ حقوق مالکانه مشترک فناوری مشترک بین دو کشور است. تشکیل کمیته ضد تحریم فناوری ذیل پیمان شانگهای و بسته همکاری مشترک بین پارک های فناوری دو کشور هم می تواند از دیگر محورهای تعامل دو کشور بر بستر این کمیته همکاری مشترک باشد.
آمادگی برای بهره مندی از ظرفیت های فناورانه ایران
در قسمت دیگری از این نشست فورسنکو، دستیار رئیس جمهور فدراسیون روسیه در حوزه علم و فناوری، استفاده از فناوری های روزآمد و تجربیات نوآورانه سایر کشورها را برای ارتقای سطح زندگی مردم و پیشرفت، یک اولویت راهبردی روسیه دانست و اظهار داشت: در مورد حوزه های فناوری که اولویت جمهوری اسلامی است، در روسیه هم برای توسعه آنها عزم و اهتمام ویژه ای وجود دارد و این مورد عجیب نیست؛ چونکه این حوزه ها، اولویت های راهبردی زندگی هستند. به صورت مثال در حوزه حمل و نقل، نزد ما به صورت گسترده و عمیق تری به آن توجه شده است. برای پیشگیری از تعارض و چالش ها باید مسئله حمل و نقل را به شکل جدی مورد توجه قرار دهیم.
وی ادامه داد: اگر بتوانیم با استفاده از راهکارهای فناورانه، ارتقای دسترسی به حمل و نقل را فراهم نماییم، عدالت عمومی هم تحقق خواهد یافت و می توانیم امکانات را به شکل بهتری توزیع نماییم.
وی ضمن اشاره به توجه جدی به فناوری های حوزه محیط زیست و اقلیم، اظهار داشت: در حوزه محیط زیست در قسمت هایی که با چالش مواجه هستیم، می توانیم به کمک فناوری تغییرات و اصلاحات مثبت ایجاد نماییم و همزمان خویش را با تغییراتی که اجتناب ناپذیر هستند، سازگار نماییم.
فورسنکو، ضمن اشاره به حوزه انرژی بعنوان یک ارز رایج و پرکاربرد میان کشورها از اهمیت توسعه فناوری های این حوزه گفت و اضافه کرد: در تمامی حوزه های فناورانه، انرژی از جایگاه مهمی برخوردار می باشد و بعنوان یکی از چالش های مطرح در حوزه های متعدد شناخته می شود. این مورد را با استفاده از نوآوری و دانش روز دنیا به سمت بهینه شدن پیش می بریم. همینطور به حوزه هوش مصنوعی، بعنوان یک حوزه پرکاربرد علمی و فناورانه توجهی جدی داریم، با عنایت به توانمندی های فناورانه ای که در ایران وجود دارد، آماده همکاری در این حوزه ها هستیم.
وی با تکیه بر لزوم ایجاد یک نظام تنظیم گری برای بازار شرکتهای دانش بنیان، اظهار داشت: فناوران و تولیدکنندگان، به دنبال اطمینان خاطر هستند که محصول تولیدی آنها دارای بازار مناسب باشد. به صورت مثال بعد از رفع تحریم ها این محصول همچنان خریدار داشته باشد. بازار امروز نیازمند تنظیم گری است و آن چه که امروز بازار نیاز دارد، سفارش دهنده و مشتری حائز شرایط و ذی صلاح است. این مشتری به ما می گوید این نیازمندی ها چیست و تا چه زمانی این نیاز برقرار خواهد بود. به دنبال این هستیم تا این تنظیم گری را برای شرکتهای روسیه و ایران ایجاد نماییم.
تفاهم نامه ای در حوزه مرغ لاین با روسیه
در قسمت دیگری از این نشست مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان حوزه سلامت اظهار نمود: در سفرهای گوناگونی که به روسیه داشتیم و دیدارهایی که با مقامات علمی و فناوری روسیه انجام شد، تفاهمنامه های مختلفی به امضا رسید، اما یکی از حوزه های مهم و مورد مطالبه جدی، تسهیل در تبادل داروهای زیستی و فناور، بین دو کشور ایران و روسیه است. با عنایت به اینکه اقتصاد سلامت هم از پایه دانشی بالایی برخوردار می باشد و زمینه پیشرفت دو کشور را فراهم می آورد، به نظر می آید تسهیل در فرایند فناوری ها و فرآورده های این حوزه می تواند یکی از محورهای همکاری طرفین باشد.
قانعی با بیان اینکه مقرر شد لابراتوار های غذا و داروی دو کشور مقرراتشان را به یکدیگر نزدیک کنند تا تسهیل تبادل محصولات این دو حوزه صورت بگیرد، افزود: اگر در این عرصه به توافقات و نقطه مشترک برسیم، تبادل غذا و دارو تسهیل خواهد شد. در مورد داروهای زیستی ضد سرطان و تجهیزات آزمایشگاهی آمادگی وجود دارد و در حوزه امنیت غذا هم در تفاهمنامه ای در حوزه مرغ لاین یا اجداد مرغ به توافق رسیدیم و در حوزه های امنیت غذایی هم برای همکاریهای دو کشور آمادگی داریم.
آمادگی برای همکاری در حوزه فناوری های راهبردی
همینطور شقایق حق جوی جوانمرد، رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی، از آمادگی برای تبادل تجربیات و دستاوردهای ایران با سایر کشورها در حوزه فناوری های راهبردی و مرز دانش گفت و افزود: اهمیت فناوری های استراتژیک به غیر از کاربردهای امنیتی و نظامی از این جهت حائز اهمیت می باشد که می خواهد زندگی مردم را دستخوش تحول کند. فناوری کمک می نماید تا نسلی دانش آموخته و خلاق سرنوشت نسل های آینده را تعیین کنند. باید بتوانیم در اقدام های عملیاتی مشترک که خروجی و نتایج مشخص داشته باشد، این تسهیل گری را صورت دهیم. به صورت مثال، مبحث تغییر اقلیم که مسئله همه کشورهای جهان است، یکی از حوزه هایی به حساب می آید که می توانیم به اقدام های مشترک فناورانه دست بزنیم.
وی ضمن اشاره به آمادگی برای همکاری در حوزه فناوری های راهبردی با محوریت پروژه های مشترک فناورانه، اظهار داشت: همچون این حوزه های اولویت دار میتوان به لیزر، اپتیک و کوانتوم، هوش مصنوعی و رباتیک، علوم و فناوری های شناختی، نانوفناوری، ارتباطات و فناوری، زیست فناوری پزشکی مواد و ساخت پیشرفته و مجموعه فناوری هایی که سبب می شود زندگی بهتری داشته باشیم، اشاره نمود.
بزرگترین پلت فرم های خاورمیانه در اختیار ایران است
ملازاده، دبیر ستاد فناوری های حوزه اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی هم ضمن اشاره به پیشرفت های ایران در حوزه فناوری های اطلاعات، ارتباطات، هوشمندسازی و اقتصاد دیجیتال به کمک نسل جوان و دانش آموخته، اظهار داشت: محدودیت ها در حوزه اقتصاد دیجیتال برای فناوران کشور چندان دغدغه نبوده و توانسته ایم یک بستر مناسب را برای توسعه این فناوری فراهم نماییم. توجه بیش از اندازه به این حوزه و عزم جدی نخبگان جوان ایرانی سبب شده است که توسعه این حوزه نه یک انتخاب، بلکه به یک لزوم تبدیل گردد.
وی با بیان اینکه برای مقیاس پذیر شدن این حوزه به همکاریهای مشترک و توسعه بازار نیاز داریم، اضافه کرد: یکی دیگر از حوزه های مشترک همکاری، توسعه بازار پلت فرم ها است. این پلت فرم ها از جنس تجارت الکترونیک، حمل و نقل هوشمند و موضوع هایی از این دست هستند. با متصل کردن بازارها به یکدیگر می توانیم به سراغ بازارهای سایر کشورها هم برویم. بزرگترین پلت فرم های خاورمیانه در اختیار ایران است که ظرفیت خوبی برای همکاریهای دوجانبه به حساب می آید.
ملازاده همینطور به نیروی انسانی دانش آموخته و خلاق اشاره نمود و اضافه کرد: ظرفیت بعدی وجود نیروهای متخصص، توانمند و باکیفیت در ایران است که به علل مختلف هزینه های توسعه فناوری و تولید محصول را کم می کنند. آمادگی داریم تا در وهله نخست نیازها را برطرف نماییم و شرکتهای بزرگ چندملیتی را با همکاری کشورهای هم پیمان شکل دهیم.
رضا سلطانعلی زاده، سرپرست مرکز راهبری ستادهای ویژه توسعه اقتصاد دانش بنیان هم ضمن اشاره به احصاء ۱۲ حوزه مشخص و برنامه ریزی برای همکاری مشترک میان ایران و روسیه، اظهار نمود: از این میان، ۶ حوزه محور همکاری مطرح گردیده است که می تواند بسترهای همکاری در این عرصه ها ایجاد شود. توسعه تجهیزات بالادستی نفت، گاز پتروشیمی و نیروگاهی روی مبحث کشاورزی و محصولات گلخانه ای که ارزش افزوده بالایی دارد و نیاز کشور است، سه محور همکاری اولیه به شمار می روند. همینطور در سه مبحث فناورانه صنایع فلزی و معدنی، صنایع هوایی، در حوزه فناوری های صنعت چوب که روسیه در آن پیشتاز است، آمادگی های همکاری فراهم گشته است. همکاریهای دانش بنیان می تواند در چارچوب شرکتهای بزرگ ایرانی و روسی شکل بگیرد تا کارها ابعاد اقتصادی خوبی داشته و از احتمال شکست آنها کاسته شود.




منبع:

1402/02/19
10:23:54
5.0 / 5
244
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
Link website