معاون پژوهشی وزیر علوم در جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران مطرح كرد

عدم چاپ مقاله در نشریات خارجی تا 5 سال آینده در صورت تامین نشدن منابع!

عدم چاپ مقاله در نشریات خارجی تا 5 سال آینده در صورت تامین نشدن منابع!

لینک وبسایت: به گزارش لینک وبسایت، معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اعلان اینکه برخی ناشران بزرگ دنیا مبادرت به پولی کردن و دسترسی باز به نشریات در سال 2022 کرده اند، اظهار داشت: این اقدام به سبب همه گیری کرونا فعلا عقب افتاد، ولی تا سه یا پنج سال دیگر به ازای چاپ هر مقاله نویسنده باید پول بدهد و اگر منابع مالی چاپ مقالات را در نشریات جهان تامین نکنیم، تا پنج سال دیگر نمی توانیم مقاله چاپ نماییم.


به گزارش لینک وبسایت به نقل از ایسنا، پیمان صالحی امروز در بیست و سومین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده کشور که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، با اشاره به بودجه های بخش پژوهش و فناوری کشورهای مختلف، سهم بودجه تحقیق و توسعه از تولید ناخالص ملی در کشور سنگاپور را ۱.۹ درصد، در رژیم صهیونیستی ۵.۴ درصد، در عربستان سعودی ۵۲ صدم درصد، در آلمان ۳.۱۴ و در ژاپن ۳.۲۶ دانست.
وی افزود: این در حالیست که ایران ۵۹ صدم درصد و کمتر از نیم درصد از کل ناخالص داخلی را به امر تحقیق و توسعه مختص کرده است.
صالحی با اعلان اینکه طبق گزارش بانک جهانی، شیب صعودی افزایش سهم تحقیق و توسعه سبب افزایش فناوری شده است، اظهار داشت: در سال قبل میلادی، ۵۳ میلیارد دلار به دانشگاه هاروارد و ۳۷ میلیارد دلار به دانشگاه استنفورد کمک مالی شده است و در صورتیکه بحث وقف در سنت و تاریخ ما ریشه دار است، هنوز کمک های مالی به دانشگاه ها و بخش پژوهش و فناوری خیلی جدی نیست.
معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به تدوین فصل تنظیم و تدوین بودجه بر تدوین دقیق تر منابع اصرار کرد.
رتبه علمی ایران
وی به رتبه علمی ایران اشاره نمود و افزود: رتبه علمی ایران برمبنای تعداد مقالاتی که از ایران در اسکوپوس سال ۱۹۹۶نمایه می شده، رتبه ۵۶ بوده است، ولی در سال ۲۰۲۱ به رتبه ۱۵ رسیده ایم، البته ارتقای رتبه در مراحل بالاتر دشوارتر است.
معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به تعداد مقالات ایران در سال ۱۹۹۶، اظهار داشت: تعداد مقالات ایران در این سال ۸۴۱ مقاله نمایه شده در اسکوپوس بوده که به ۷۷ هزار مقاله در سال ۲۰۲۱ میلادی رسیده است.
وی با اشاره به اهمیت این دستاوردها، تصریح کرد: به اندازه بودجه پژوهش یک کشور درحال توسعه، در وزارت علوم سرمایه گذاری شده تا به این دستاوردها از جهت رتبه های علمی رسیدیم و این شاهکار پژوهشگران است.
صالحی اشاره کرد: این در حالیست که بعضی کشورهای منطقه روند صعودی را در تولید علم دارند؛ ولی ما ثابت مانده ایم.
دیپلماسی علمی و روند آن در ایران
دبیر کل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه های برتر جهانی را دانشگاه هایی دانست که در حوزه بین المللی سرمایه گذاری و تبادل استاد و دانشجو فعال می باشند و افزود: ۳۵ درصد از ۷۷ هزار مقاله چاپ شده ایران در سطح بین المللی در سال ۲۰۲۱ با همکاری همکاران خارجی و بین المللی بوده است.
وی با اشاره به اقدام برخی ناشران بزرگ دنیا برای پولی و دسترسی باز کردن نشریات در سال ۲۰۲۲، اظهار داشت: این اقدام به سبب همه گیری کرونا فعلا عقب افتاد، ولی تا ۳ یا ۵ سال دیگر به ازای چاپ هر مقاله نویسنده باید پول بدهد.
معاون پژوهشی وزیر علوم اشاره کرد: اگر منابع مالی چاپ مقالات را در نشریات جهان تامین نکنیم، تا ۵ سال دیگر نمی توانیم مقاله چاپ نماییم.
صالحی با تأکید بر اهمیت ثبت اختراع، اظهار داشت: هدف از ثبت اختراع باید رسیدن به فناوری باشد.
وسعت دامنه زبان فارسی در عرصه بین المللی
صالحی با اشاره به اهمیت گسترش زبان فارسی در عرصه بین المللی، افزود: بهترین راه برای بسط زبان فارسی، بین المللی کردن نشریات ایرانی است و مقام رهبری نیز بر آن تاکید دارند، بنا بر این سیاست ما نمایه سازی نشریات فارسی است.
وی افزود: برای این هدف نشریات را در پایگاه دوآج/doaj نمایه کردیم. زبان فارسی در ۸۰ زبان موجود در این سایت زبان یازدهم است. همین طور می خواهیم نشریات فارسی بیشتری را در اسکوپوس و وب آو ساینس نمایه نماییم.
رئیس ستاد هفته پژوهش وفناوری در مورد نمایه شدن نشریات نیز اظهار داشت: تا سال قبل ۱۰۱ مجله ایرانی در اسکوپوس نمایه شده بود. در سال قبل ۲۰ مجله نمایه شده که از این تعداد دو مجله فارسی است و این سبب تقویت جایگاه زبان فارسی در نمایه هم می شود.
فرصت مطالعاتی داخلی
معاون پژوهشی وزیر علوم با تأکید بر اهمیت شرکت در فرصت مطالعات داخل، اظهار داشت: مقام معظم رهبری هم از این طرح حمایت کردند، در سال ۱۴۰۱ حدود ۶۹۱ عضو هیات علمی از این طرح استقبال کردند.
وی در مورد آمار قراردادهای ارتباط با صنعت نیز، اظهار داشت: مجموع مبلغ قراردادهای ارتباط با صنعت امسال به ۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان رسیده است که البته باید افزایش یابد.
صالحی با اشاره به ماده ۱۱ قانون جهش دانش بنیان اظهار داشت: با کمک این ماده می توان ارتباط با صنعت و جامعه را قوت بخشید.
وی با تأکید بر اهمیت رؤیت پذیری دستاوردهای پژوهشگران و فناوران نیز اظهار داشت: هر کاری در حوزه فناوری به انجام می رسد، باید به اطلاع عموم برسد و رؤیت پذیر شود. امروز حدود ۲۵ سایت وجود دارد که حتی اگر یک مقاله چاپ می شود، نویسنده می تواند گزارشی از آن در سایت ها بدهد.
صالحی اظهار داشت: ما در رؤیت پذیری به شدت مشکل داریم، به زودی کارگاه های آموزشی دراین زمینه در وزارت علوم برگزار می گردد.
روند انتخاب پژوهشگران و فناوران برگزیده کشوری

رییس ستاد ملی هفته پژوهش وفناوری در مورد انتخاب بالاترین پژوهشگران و فناوران نیز اظهار داشت: بخشنامه ای برای تجلیل از این پژوهشگران و فناوران داریم که امسال روزآمد شد، ۲۸۵ نفر از مجموعه های آموزشی عالی و از وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت و دیگر دستگاه های اجرائی معرفی و طی جلساتی افراد برگزیده عرضه شدند.
صالحی اشاره کرد: همین طور امسال بالاترین فناوران، استانداران حامی پژوهش و فناوری، انجمن های علمی و نشریات برگزیده نیز مشخص و عرضه شدند.




منبع:

1401/09/25
12:12:09
5.0 / 5
538
تگهای خبر: آموزش , بین المللی , دستاورد , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
Link website