تولید تجهیزات پزشکی نیازمند پشتیبانی واقعی

تولید تجهیزات پزشکی نیازمند پشتیبانی واقعی

لینک وبسایت: تولید تجهیزات پزشکی با کیفیت در ایران با یک سوم قیمت نمونه های خارجی در حالی با استقبال سایر کشورها روبرو است که در داخل با مشکلات زیادی همچون زمان بر بودن صدور مجوزها، مانع تراشی های بانکی برای اعطای تسهیلات و نبود الزام و قوانین متقنی برای همراهی سیستم مالی کشور دست وپنجه نرم می کند.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، تولید بطور کلی حوزه ای لطمه پذیر و در عین حال موثر در توسعه و رونق اقتصاد کشورها به حساب می آید که نیازمند همراهی جدی بخش های مختلف خصوصاً بخش قانونگذار و سیستم های مالی است تا بتواند موانع را از سر راه بردارد و به نتیجه و اثر منجر شود. توجه به این مهم در کشور ما به علت اعمال تحریم های ظالمانه خارجی اهمیتی دوچندان دارد و این انتظار می رود که نهادهای ذیرربط تا سر حد امکان همراهی لازم را با این بخش داشته باشند چونکه نتیجه نهایی موفقیت در تولید و افزایش درآمد ناخالص داخلی کام همگان را شیرین خواهدنمود.
در دولت سیزدهم با رویکرد جدیدی که در عرصه پشتیبانی از تولید در عرصه های مختلف شروع شده است این امیدواری می رود که موانع به تدریج و البته با سرعت بیشتری برداشته شوند. همانگونه که اقدامات موثری نیز به زعم تولیدکنندگان کشور انجام شده است و یکی از این اقدامات که بتازگی به ثمر نشست، برگزاری نمایشگاه هم افزایی مدیریت ایران بود که ذیل آن تولیدکنندگان داخلی مجالی یافتند تا محصولات خودرا به سرمایه گذاران معرفی کنند.
با تمام اینها، اما بیان مشکلات این بخش به امید همراهی دست اندرکاران این حوزه خالی از لطف نیست. یکی از این تولیدکنندگان شرکت های تولیدکننده تجهیزات پزشکی و توانبخشی هستند. در کشور ما شرکت های توانمندی ساخت و انتقال تکنولوژی تجهیزات نوین پزشکی را دارا هستند و حتی امروز ایران در این عرصه به نقطه ای رسیده است که توانایی رقابت با کشورهای پیشرفته در این صنعت را دارد اما به دلیلهای مختلف شامل بروکراسی های اداری، به روز نبودن قوانین و تعارض منافع رشد و شکوفایی شرکت های داخلی در عرصه تولید تجهیزات پزشکی در کشور دستخوش مشکلات و موانع است؛ در صورتیکه تجهیزات پزشکی، صنعتی مهم در هر کشوری است و درمان بیماران به رشد و توسعه آن بستگی دارد.
امروز با تلاش شرکت های دانش بنیان وسایل، ملزومات و تجهیزات پزشکی با برند ایران ساخت به کشورهای دیگر صادر و زمینه برای ارائه توانمندی ایران در این عرصه فراهم گشته است. محصولاتی که علاوه بر رفع نیاز پزشکان و مراکز درمانی و بیمارستان ها، به انجام تحقیقات پژوهشگران سرعت می دهد و زمینه را برای تولیدات فناورانه دیگر فراهم می آورد.




از طرف دیگر بومی سازی تجهیزات پزشکی و ملزومات آن موجب کاهش هزینه ها نیز می شود و وابستگی به واردات را قطع می کند؛ چنان که در زمان شیوع ویروس کرونا تجهیزاتی مانند ونتیلاتور که فعالان زیست بوم فناوری و نوآوری تولید کردند، به کمک کادر پزشکی و حوزه سلامت و درمان مردم آمد.
شرکت امید آذین ایرانیان همچون شرکت های دانش بنیان در این حوزه است که با هدف اولیه بومی سازی تکنولوژی و انتقال دانش فنی تولید تجهیزات پزشکی و توانبخشی خاص به کشور، به دنبال تولید محصولاتی بوده است که هم نیازهای مصرفی کشور را برآورده سازد و هم این محصولات پتانسیل ارزآوری و جلوگیری از خروج ارز به کشور را داشته باشند.
رضا مسگری قائم مدیرعامل این شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی و توانبخشی درباره ساخت تجهیزات پزشکی و توانمندی فناوران ایرانی در این حوزه و همین طور چالش ها و مشکلات این حوزه با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا به گفت و گو پرداخته است. وی می گوید: در چند سال قبل تا حالا به علت اعمال تحریم ها، تجهیزات پزشکی و توانبخشی فول آپشن (دارای تمام امکانات) اروپایی وارد کشور نمی شود؛ بنا بر این و به علت کمبودی که در بازار درباب این محصولات در کشور بود، شرکت ما تعدادی از محصولات پزشکی از قبیل تشک مواج، تشکچه های ویلچر، تخت بیمارستانی، کِشنده ویلچر، ویلچرهای برقی و انواع ویلچرهای مکانیکی را تماما بومی سازی و در داخل تولید کرد و هم اکنون به لحاظ فنی و کیفی در چند سال اخیر تنها تامین کننده ویلچر برای بنیاد شهید و امور جانبازان هستیم.
وی در ادامه یکی از چالش های پیش روی تولیدکنندگان را در زمینه صادرات عنوان نمود و اظهار داشت: در زمینه صادرات به خاطر تحریم ها با مشکلاتی روبرو می باشیم. باتوجه به اینکه از نظر قیمتی و کیفی امکان رقابت را در بازار داریم اما به علت این تحریم ها، امکان انتقال پول و همین طور گرفتن نمایندگی در کشورهای مختلف نه فقط برای ما بلکه برای شرکت های مختلف وجود ندارد؛ بدین سبب بستری باید فراهم گردد که بتوانیم با دنیا تعامل داشته باشیم.



بسیاری از کشورها خواهان تجهیزات پزشکی ایرانی هستند
قائم مقام مدیرعامل شرکت امید آذین ایرانیان با بیان اینکه کشورهای همسایه بازار خوبی برای صادرات هستند، اضافه کرد: محصولات شرکت ما هم از نظر کیفیت مورد توجه آنها است و هم از نظر قیمت؛ چونکه قیمت این محصولات یک سوم نمونه های خارجی است و هم اکنون کشور ترکیه و امارات بسیار تمایل دارند که با ما همکاری کنند. از جانب دیگر کشور عراق و سوریه کشورهایی هستند که به علت جنگ نیاز به تجهیزات توانبخشی دارند.
وی بار دیگر بازگشت پول را مشکل اصلی صادرات عنوان نمود و اظهار داشت: هم اکنون به کشور عراق صادرات داریم اما هیچ تضمینی نیست که بتوانیم پولمان را دریافت کنیم؛ چونکه به خاطر مسایلی که در زمینه تحریم ها است مجبوریم بطور غیررسمی محصولات را صادر نماییم بدین سبب داستان بازگشت پول فقط از روی اعتماد به آنها است که بعضی مواقع هم موفق به گرفتن پولمان نمی شویم که مشکلات زیادی به وجود می آورد.
مسگری یکی دیگر از چالش های اصلی پیش روی تولید را مشکلات موجود در حوزه تهیه مواد اولیه عنوان نمود و اضافه کرد: همه تولیدکنندگان دراین زمینه مشکل دارند. ما نیازمند آلومینیوم، مواد پلیمری، تایر و تیوپ و بلبرینگ هستیم که همه آنها مواد مصرفی است و دراین زمینه با کمبود زیادی روبرو می باشیم.
قائم مقام مدیرعامل شرکت امید آذین ایرانیان مشکل بعدی را نوسان نرخها عنوان نمود و اظهار داشت: ثبات قیمت در زمینه تامین مواد اولیه نداریم. مواد اولیه هر هفته یا هر ماه به یک قیمتی خرید و فروش می شود و این مساله مشکلات و موانعی زیادی را برای تولید به وجود می آورد.
وی در ادامه کمبود نیروی انسانی در عرصه تولید را از چالش های دیگر صنعت برشمرد و اضافه کرد: فرهنگی در کشور به وجود آمده که عده ای فکر می کنند چون فارغ التحصیل دانشگاه شده اند، باید کار پشت میزی داشته باشند و راضی نیستند که در کارخانه ها مشغول کار شوند.
مسگری افزود: باید بستری فراهم گردد تا سازمان های فنی حرفه ای در اولویت قرار بگیرند و نیروی انسانی ماهر در زمینه تراشکاری، قالب گیری، جوشکاری و حوزه های مختلف صنعت پرورش دهند. در زمینه جذب نیروی اداری مشکلی نداریم ولی برای خط تولید با مشکل کمبود نیرو مواجه هستیم.
وی یکی دیگر از مشکلات را موانع موجود در زمینه فروش عنوان نمود و اظهار داشت: در این عرصه هم به شدت مشکل داریم؛ ما نیاز نداریم دولت به ما پول بدهد اما نیاز داریم که بصورت تضمیمنی از ما خرید کند و پول آنرا بدهد. در زمینه برگشت پول به داخل کشور هم مشکل داریم. تجهیزات مورد نیاز ارگان های حمایتی مانند بهزیستی، بنیاد شهید، کمیته امداد و هلال احمر را تامین می نماییم اما ماه ها باید برای گرفتن پولمان بدویم و این مساله کار را برای تولید دشوار می کند.




الزامی وجود ندارد که نظام بانکی را ملزم به همراهی با بخش تولید کند
وی یکی دیگر از مشکلات را تضامین بانکی دانست و اظهار داشت: آیت الله رییسی زمانی که رئیس قوه قضاییه بود، مجموعه های تولیدی را از دست بانکها نجات داد به این صورت که دیگر بانکها نمی توانند واحدهای صنعتی را به علت مشکلات مالی تعطیل کنند. این اقدام مثبتی بود اما از آن زمان به بعد بانک ها، تضامین واحدهای صنعتی را به عنوان ضمانت قبول نمی کنند و سند ۶ دانگ مسکونی را می خواهند. از جانب دیگر بانکها اگر تسهیلاتی می دهند، باید حتما تنفس ۶ تا یک ساله بدهند تا تولیدکننده بتواند این تسهیلات را به تولید، پول و درآمد تبدیل کند که بازپرداخت داشته باشد. متاسفانه هم اکنون الزامی وجود ندارد که بتواند نظام بانکی کشور را با سیستم تولید همراه کند.
مسگری مشکل دیگر حوزه تولید تجهیزات پزشکی را زمان بر بودن صدور مجوزها عنوان نمود و اضافه کرد: برای صدور مجوز در زمینه تجهیزات پزشکی فرآیند یکساله و حتی بیشتر را باید طی کرد. بتازگی قانونی مطرح شده که برمبنای آن باید ظرف زمان محدودی مجوزها صادر شود. تصور ما هم این بود که امسال این قانون وضع شده اما متوجه شدیم که در گذشته هم بوده است و زمانی که پیگیری کردیم و معترض شدیم که چرا این قانون که در گذشته هم بوده اجرا نمی گردد، به ما جواب دادند به علت اینکه تجهیزات پزشکی حساسیت بالایی دارند، برمبنای تبصره ای این قانون کنار گذاشته شده است.
وی ضمن انتقاد از زمان بر بودن صدور مجوزها توسط دستگاه های ذیربط ادامه داد: از دمِ درِ اداره تجهیزات پزشکی اجازه ورود نمی دهند و باید از آنجا به کارشناس مربوطه تلفن بزنند که اگر تلفن را بردارد پیگیری نامه را انجام دهیم. پیگیری یک نامه در اداره تجهیزات پزشکی دو تا سه ماه طول می کشد اول در صف بررسی قرار می گیریم، پس از چند ماه بررسی اگر نقص داشته باشد، باردیگر چند ماه طول می کشد تا نقص ها برطرف شود. بیشتر شرکتها به علت این پروسه به دنبال دیگر مجوز نمی روند.
این تولیدکننده تجهیزات پزشکی اظهار داشت: اگر به سایت مربوطه مراجعه کنید، می بینید که بسیاری از شرکتها ۶۰ تا ۷۰ درصد پروسه کار را جلو رفتند ولی چون مراحل گرفتن مجوز زمان بر بوده، خسته شده و دیگر ادامه نداده اند. این مشکل واقعی است که در سیستم اداره تجهیزات پزشکی وجود دارد و تولید را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.
مسگری اشاره کرد: تولیدکننده باید تمام وقت در کارخانه باشد تا تولید شکل بگیرد اگر قرار باشد که در هفته هر روز دنبال مجوز باشد، چگونه می تواند تولید نماید. تولیدکننده باید خیالش راحت باشد که بتواند تولید با کیفیت داشته باشد اینکه تمام مشکل من اداری شود، اساسا تولید از کیفیت و رقابت عقب می افتد.




رویکرد دولت نسبت به تولید مثبت است/برپایی نمایشگاه هم افزایی مدیریت ایران اقدامی موثر بود
این فعال حوزه تولید محصولات پزشکی در ادامه رویکرد دولت جدید نسبت به تولید را مثبت ارزیابی کرد و اظهار داشت: دراین زمینه کارهای خوبی شده است که نمونه آن برگزاری نمایشگاه هایی مثل نمایشگاه هم افزایی مدیریت ایران بود که فرصت خوبی برای ما ایجاد کرد که کارمان را به دیگران معرفی نماییم در صورتیکه ما همیشه در نمایشگاه های تخصصی شرکت می کردیم. بدین سبب فکر می کنم اتفاقات خوبی می افتد و امیدوار هستم این پروسه و مشارکت ها بیشتر شود.
وی تولید در ایران را مهجور دانست و اظهار داشت: چند سال است که شعار تولید می دهیم اما پشتیبانی واقعی از تولید صورت نمی گیرد. در صورتیکه تولیدکنندگان خط مقدم جنگ اقتصادی هستند. کشوری مثل ما که سیستم دولتی دارد اگر می خواهد توسعه پیدا کند باید سیستم دولتی بصورت واقعی پشت تولیدکننده باشد و در حد شعار نباشد تا تولیدکننده دلگرم شود و سرمایه گذاری کند. اگر بخش خصوصی وارد شود، اشتغال زایی زیاد می شود و در کنار آن رونق تولید صورت می گیرد و کشور می تواند روی پای خود بایستد که رسیدن به این هدف دلسوزی و همراهی همگانی را می طلبد.


منبع:

1401/05/19
11:12:26
5.0 / 5
411
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , تكنولوژی , سرمایه گذاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
Link website