دانش بنیان ها؛ چالش ها و دستاوردها (۴)؛

تولید و صادرات افزودنی تغذیه ای برای اسب سانان

تولید و صادرات افزودنی تغذیه ای برای اسب سانان

به گزارش لینک وبسایت مدیر یک واحد فناور ایرانی که موفق به تولید بافر آهسته رهش (افزودنی تغذیه ای) برای اسب سانان شده است، در مورد با اهمیت ترین مشکلات واحدهای فناور می گوید: بزرگترین مشکل برای این واحدها دریافت مجوز از سازمان های دولتی است؛ برای اینکه برخی افراد می توانند روی امضاهای طلایی مدیران دولتی اثر بگذارند.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، شرکت های دانش بنیان که این روزها زیاد از آنها می شنویم، شرکت هایی هستند که با توسل به نیروی انسانی ماهر و دانش آموخته دانشگاهی و با بهره گیری از فناوری سطح بالا به محصول و در نتیجه ثروت می رسند.
هر چند طی سالهای اخیر خبرهای بیشتری از فعالیت شرکت های دانش بنیان در ایران شنیده ایم، قانون پشتیبانی از شرکتها و مؤسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات مشتمل بر ۱۳ ماده و ۶ تبصره پنجم آبان ۱۳۸۹ جهت دستیابی به اقتصاد دانش بنیان، به تصویب مجلس رسید و بعد از تایید شورای نگهبان همان سال به مجلس شورای اسلامی ابلاغ گردید و سال ۱۳۹۲ نخستین لیست از شرکت های دانش بنیان به تصویب کارگروه ویژه رسید.
امروز تعداد شرکت های دانش بنیان برمبنای آمار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به حدود ۶ هزار و ۶۰۰ شرکت رسیده است که این شرکتها برمبنای ماهیت و فعالیت شان، به دو گروه شرکت های دانش بنیان تولیدی و نوپا و دانش بنیان های نوپا یا تولیدی برمبنای نوع فعالیت، پیچیدگی و اهمیت فناورانه در سه گروه نوع یک، نوع دو یا نوع سه دسته بندی شده اند.
شرکت های دانش بنیان در زمینه های مختلف فناوری همچون فناوری زیستی، کشاورزی، صنایع غذایی، دارو، فرآورده های پیشرفته تشخیص و درمان، مواد پیشرفته، محصولات مبتنی بر تکنولوژی های شیمیایی، ماشین آلات پیشرفته، تجهیزات پزشکی، برق، الکترونیک، فوتونیک، مخابرات، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرم افزارهای کامپیوتری و خدمات تجاری سازی بیشترین حجم تولید محصولات و خدمات دانش بنیان را ارائه می دهند.
در حالی که سهم شرکت های دانش بنیان از اقتصاد کشور در سال ۱۳۸۹، حدود ۲ هزار میلیاردریال بود، در سال ۱۴۰۰ میزان فروش شرکت های دانش بنیان از ۹۰۰ هزار میلیارد فراتر رفت که رشدی بیش از ۴۵۰ درصدی را نشان میدهد.
با وجود این، میزان موفقیت این شرکتها و اشتغال زایی آنها باتوجه به توان اقتصاد داخلی کشور هنوز کافی نیست. حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در پیامی به مناسبت شروع سال ۱۴۰۱، سال جدید را سال «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» نام گذاری و بر تولید دانش بنیان و متکی بر دانش و پیشرفت های علمی و همین طور تولید اشتغال آفرین تاکید نمودند.
شرکت های دانش بنیان که عمدتاً با ابتکارها و سرمایه گذاری های فردی کار خودرا شروع می کنند، در ادامه حتی با وجود برخورداری از تسهیلات مختلف با مشکلاتی هم در حوزه های مختلف از اعطای مجوز تا دشواری های صادرات محصولات و غیره روبرو هستند. پرونده خبری دانش بنیان ها؛ چالش ها و دستاوردهای ایرنا، پای صحبت فعالان این شرکتها در زمینه های مختلف نشسته است.
بافر آهسته رهش برای جلوگیری از اسیدی شدن محیط روده بزرگ اسب شاهپور خیرآبادی مدیرعامل شرکت (در مرحله رشد) ساینا دام افرند پارسیان در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا در مورد کارهای این شرکت توضیح داد: شرکت ساینا دام در حوزه تولید افزودنی های خوراک دام فعالیت می کند. فعالیت شرکت بصورت رسمی از مهر سال ۱۳۹۹ شروع شد و با ارائه یک طرح کسب وکار زیست فناورانه در مرکز رشد پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری بعنوان شرکت درحال رشد مستقر شدیم.
وی در مورد طرح اولیه تاسیس این شرکت اظهار داشت: پیش از ادامه تحصیل در مقطع دکتری دامپروری تغذیه دام چند سالی در بازار فعال و با چالش ها و مشکلات صنعت دامپروری آشنا بودم، تصمیم گرفتم برای رفع برخی نقصها قابل تأمل راهکار ارایه داده و رساله دکتری خودرا دراین زمینه انجام دهم.
بومی سازی بافر آهسته رهش اسب سانان
خیرآبادی افزود: یکی از اشکالات در تغذیه اسب ناشی از بروز یک ناهنجاری به نام اسیدی شدن انتهای دستگاه گوارش اسب است. راه حل این مشکل را در محصولات خارجی و داخلی جست وجو کردیم. محصول داخلی برای حل این مشکل نداشتیم و محصولات خارجی هم محدود و بسیار گران بود.
مدیرعامل شرکت ساینا دام افرند پارسیان اظهار داشت: به سبب همین نیاز، با کمک دیگر اعضای شرکت یعنی دکتر مهدی دهقان بنادکی استاد تمام دانشگاه تهران و چند تن از دانش آموخته های مقطع کارشناسی ارشد رشته های زیست فناوری و بیوشیمی به محصولی رسیدیم که در مرحله آزمایشگاهی تولید شده و الان این محصول به نام بافر (افزودنی تغذیه ای) آهسته رهش (فرآورده ‏ ای که ماده مؤثر خودرا تدریجی رها می‏ سازد) ویژه اسب سانان در آزمایشگاه تولید شده است و درحال تجاری سازی آن هستیم و برای دانش بنیان شدن شرکت بواسطه این محصول اقدام کردیم.
از همین فناوری برای تولید و توسعه سایر ریزمغذی های مورد نیاز نشخوارکنندگان می توان بهره برد که گردش مالی و صرفه جویی بالایی در خروج ارز از کشور دارد.
خیرآبادی با اشاره به استفاده از فناوری بالا در این شرکت اظهار داشت: باتوجه به نیاز مالی بالای این پروژه، شرکت محصولات دیگری را ساخته که از محل فروش این محصولات نیازهای مالی اولیه خود جهت پیشرفت پروژه را تامین می کند. البته این امر فقط درصد خطرپذیری پروژه را می کاهد و چنانچه شرکت های شتاب دهنده بتوانند در امتداد تامین مالی پروژه کمک کنند، سرعت پیشرفت چند برابر خواهد بود.

هدف ما بازار خارجی است
بازار هدف این محصول در ایران وجود دارد و به آسانی در فرمولاسیون تغذیه اسب گنجانده می شود و در مقایسه با رقبای خارجی قیمت تمام شده بسیار کمتری دارد.
وی اظهار داشت: این محصول نمونه ایرانی ندارد و فقط یک محصول متعلق به مرکز تحقیقات اسب کنتاکی است که در بازار ایران هم موجود است ولی باتوجه به قیمت آن برای مالکان اسب مقرون به صرفه نیست. در صورتیکه محصول تولیدی ما حداکثر یک چهارم قیمت نمونه خارجی خواهد بود. خط تولید تجاری این محصول را بتازگی راه اندازی کرده ایم و امیدواریم بتوانیم به سرعت به تولید انبوه برسیم.
خیرآبادی در مورد بازار این محصول گفت: هدف ما بازار خارجی و صادرات این دسته محصولات به ویژه ابتدا برای کشورهای حاشیه خلیج فارس باتوجه به اهمیت پرورش اسب برای این کشورهاست. محصولات قبلی هم که بعنوان پری بیوتیک تولید کردیم، بازار صادراتی خوبی دارد که از آن چند نمونه جهت مصرف در تغذیه شتر به امارات متحده عربی صادر کرده ایم.
کسب مجوز؛ بزرگترین مشکل شرکت های دانش بنیان
وی در مورد بزرگترین مشکل برای شرکت های مشتاق تولید محصولات دانش بنیان گفت: با اهمیت ترین مشکل این شرکتها گرفتن مجوز از سازمان های دولتی است؛ برای اینکه برخی افراد می توانند روی امضاهای طلایی مدیران دولتی اثر بگذارند. مجوز گرفتن به قدری دشوار است که گاهی موجب ناامیدی مدیران شرکتها می شود.
خیرآبادی اشاره کرد: همین طور اعمال سلیقه در مدیریت دولتی به چشم می خورد؛ بعنوان مثال در مورد همین محصولات افزودنی های خوراک دام در استانهای مختلف تعبیر قوانین، متفاوت می باشد. در صورتیکه باید همه الزامات دریافت مجوز روی سایت سازمان دامپزشکی به سادگی مشخص و شفاف باشد، اما الزامات و شرایط کسب مجوز شفاف نیست.
وی در مورد حمایت های مالی نهادها توضیح داد: برخی نهادها تا حدی از ما حمایت کرده اند که این حمایت ها مفید بوده است اما باتوجه به هزینه های موجود، این مبالغ جوابگوی تولید نیستند. هرچند همین حمایت ها نیز نقاط ضعف بزرگ همچون تامین تضامین دارند که تسهیل در این موارد می تواند کمک کننده باشد.


منبع:

1401/02/22
23:03:06
5.0 / 5
458
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
Link website