دستیابی پژوهشگران ایرانی به دانش فنی تولید بذرهای هیبریدی صیفی جات
معاون علمی و فنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران از دستیابی پژوهشگران ایرانی به دانش فنی تولید بذرهای هیبریدی صیفی جات و سبزیجات اطلاع داد و اظهار داشت: زیرساخت های لازم برای تولید صنعتی بذرهای هیبریدی سبزیجات و صیفی جات در کشور فراهم گشته است.
رضا آذربایجانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا افزود: بذرهای هیبریدی صیفی جات و سبزیجات ساخته شده در مرکز ملی ذخایر با دریافت مجوز ثبت و گواهی از وزارت جهاد کشاورزی شرایط لازم جهت تحول در صنعت بذر هیبرید کشور را دارا هستند.
وی افزود: گام های بعدی این مجموعه، تولید بذرهای هیبریدی سایر گیاهان پرمصرف در داخل کشور است که این کار با تلاش و تلاش محققان این مجموعه، انجام می شود.
معاون علمی و فنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، بذر هیبریدی را یک بذر بهبود یافته عنوان نمود و اظهار داشت: افزایش عملکرد در هکتار و مقاومت به بیماری ها از مهم ترین مزیت های این بذرها هستند.
آذربایجانی اضافه کرد: با این اقدام هم خصوصیات مثبت بذرهای وارداتی حفظ می شود و در کنار آن هم ذائقه، سلیقه و طعم بذر در خلال یک پروژه اصلاحی حفظ شده، به عبارتی این بذرها هر دو خصوصیت را دارند.
سالانه بیشتر از ۳۰۰ میلیون دلار صرف واردات رسمی و غیررسمی بذرهای هیبریدی می شود
وی افزود: سالانه حدود ۱۵۰ میلیون دلار به صورت رسمی صرف تهیه بذرهای هیبریدی محصولات خیار، گوجه فرنگی، کاهو و فلفل دلمه ای می شود و حدودا همین مقدار هم به صورت غیر رسمی صرف واردات این محصولات می شود.
معاون علمی و فنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با یادآوری این که هم اکنون ۹۸ درصد این بذرهای هیبریدی وارداتی است، عنوان کرد: هرچند جزو بزرگ ترین تولیدکنندگان خیار در سطح دنیا هستیم اما حدودا تمام بذر این گیاه وارداتی است.
آذربایجانی، اولویت های ارتقای امنیت سلامت، کشاورزی و اقتصادی را سه راهبرد اصلی مرکز ملی ذخایر اعلام نمود و اظهار داشت: حوزه شناسایی و حفظ ذخایر ژنتیک را به سمت ایجاد نسل جدیدی از نمونه های زیستی که بتواند نیازهای صنعت و کشاورزی را تأمین کند، سوق داده ایم.
وی افزود: ممانعت از خام فروشی، پیشگیری از خروج ارز برای تأمین منابع اولیه در صنعت غذا مانند پروبیوتیک، صنایع گیاهی و بذر مانند بذور هیبریدی که به شدت وابستگی داریم، را از اقدامات مهم این مجموعه برشمرد که علاوه بر پیشگیری از وابستگی، سبب امنیت اقتصادی کشور می شود.
به گزارش لینک وبسایت به نقل از خبرگزاری ایرنا، ایران در مورد میزان تولید میوه در اغلب صیفی های مهم در رتبه دوم تا ششم در میان کشورهای جهان قرار گرفته است؛ این در شرایطی است که بذر اصلاح شده مصرفی در کشور بیشتر وارداتی است.
بیشتر بذرهای وارداتی، با وجود قیمت بالا، تطابق مناسبی با شرایط اقلیمی و اکولوژیکی ایران ندارند. تولید بذر گیاهان مختلف در پیشگیری از خروج ارز و کارآفرینی وسیع در سطح کشور موثر است، ضمن این که بذر بعنوان رکن اصلی تولید در کشاورزی مطرح بوده و اصلاح و تولید آن در شرایط آب و هوایی کشور می تواند با افزایش چشم گیر عملکرد محصولات، خدمت بزرگی را ارائه کند.
گیاهان حاصل از بذرهای وارداتی سازگاری های لازم را دارا نیستند که به همین علت مصرف سموم در تولید آنها بالاتر از استاندارد خواهد بود بنابراین تولید این بذرها در کشور علاوه بر اشتغال زایی، کارآفرینی و پیشگیری از خروج ارز، منجر به تولید بذور سازگار به شرایط محیطی ایران و متحمل به آفات و بیماری های رایج کشور شده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب