رییس فرهنگستان علوم:

دانشمندان می توانند گفتگو کنند نه سیاستمداران

دانشمندان می توانند گفتگو کنند نه سیاستمداران

به گزارش لینک وبسایت، رئیس فرهنگستان علوم با اشاره به اینکه دیالوگ با مذاکره فرق دارد، اظهار داشت: می گویند در سیاست دیالوگ و گفتگو کنید ولی در سیاست که دیالوگ نمی کنند؛ دیالوگ سخن دوستی و مهر و وفا است. دانشمندان می توانند با یکدیگر دیالوگ داشته باشند، چون گرچه علم مفید است و صفت علم جدید، سودمندی است؛ ولی دانشمندان به دنبال سود نیستند و برای سود پژوهش نمی کنند. آنها با دانش زندگی می کنند و به همین خاطر می توانند سخن مهر و دوستی بگویند. ولی سیاستمداران نمی توانند دیالوگ داشته باشند، سیاستمداران مذاکره می کنند.



به گزارش لینک وبسایت به نقل از ایسنا، دکتر رضا داوری اردکانی، در آیین گرامیداشت روز مهندسی و تجلیل از برگزیدگان مهندسی کشور(منتخب فرهنگستان علوم در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱)، ضمن تبریک به منتخبان گروه علوم مهندسی اظهار داشت: مفتخرم که ۳۲ سال عضو فرهنگستان بودم و از محضر دانشمندان استفاده کردم. فرهنگستان علوم با دانشگاه، مشابهت ها و تفاوت هایی دارد. در دانشگاه، همه رشته های علمی وجود دارد که امکان دارد در یک محوطه باشد ولی به قول فیلسوف و ریاضیدان آلمانی اواخر قرن بیستم؛ دانشکده ها در یک محوطه هستند ولی اتم هایی جداگانه و بیگانه با هم اند.

وی افزود: شاید این فیلسوف خواسته به عیبی اشاره کند که به آن شدت هم عیب نیست. نمی توان گفت دانش ها با هم ارتباط ندارند ولی این ارتباط و همکاری زیاد نیست.

رییس فرهنگستان علوم، تصریح کرد: در فرهنگستان علوم کم و بیش این ارتباط حاصل می شود و این همراهی، همکاری، همدمی و دیالوگ بین دانشمندان پدید می آید. چون که یکی از وظایف عمده فرهنگستان اینست که راه علم و پیشرفت علم را ببیند. پیشنهاد بهترین راه ها برای همکاری علمی بین دانشمندان و پژوهش های علمی را پیشنهاد کند؛ چون که این یک امر ضروری برای کشور بوده است.

وی با اشاره به اینکه «من همیشه از آغاز زندگی می خواستم دانشمند باشم»، اظهار داشت: برای یک بچه، این یک پرمدعایی است که بخواهد دانشمند باشد، ولی من می خواستم دانشمند و ریاضیدان شوم. این اتفاق نیفتاد و من رفتم فلسفه خواندم و اصلاً ناراضی نیستم.

داوری اردکانی با ذکر خاطره ای افزود: بعد از آنکه من دکتری فلسفه گرفتم، معلم ریاضی دبیرستان من گفت حیف شد که فلسفه خواندی. من تشکر کردم ولی آزرده هم شدم. اثری که این صحبت و این وضع در من داشت، این بود که همیشه فکر می کردم که ای کاش ارتباطی بین دانشمندان ایجاد میشد و بر مبنای همین من آرزو کردم که ای کاش زندگی من با اهل علم بگذرد. می خواهم در جایی زندگی کنم و به سر ببرم که اهل علم در آنجا باشند. خدا را شکر می کنم که چنین شد و شبیه به معجزه بود. اگر چنین نشده بود، زندگی برای من سخت میشد و آنقدر دیر نمی زیستم؛ خوشبختم که با دانشمندان بودم.

وی با اشاره به اینکه در همه جهان و بخصوص در جهانی کمتر توسعه یافته و یا توسعه نیافته، دانشمند بودن بزرگترین وضع زندگی است؛ اظهار داشت: سعادت دانشمند بودن بخصوص در جاهایی که کمتر توسعه یافته است، احساس می شود.

رییس فرهنگستان علوم خاطرنشان کرد: در کشور ما زیباترین و موفق ترین شأن جامعه، شأن علم بوده و پاک کیزه ترین و نجیب ترین بخش جامعه ما، بخش علم بوده است. دانش ما دانش معتبری است. هم در کشور و هم در خارج کشور، ایرانی ها بزرگی به دانش مشغولند و این از یک روح بزرگ برمی خیزد و یک امر اتفاقی و تصادفی نیست.

وی اضافه کرد: من از اینکه فرصت داشتم همنشین دانشمندان باشم و دیالوگ با آنها داشته باشم، بهره ها بردم و از بهره ها شادم.

داوری اردکانی با اشاره به اینکه دیالوگ با مذاکره فرق دارد، اظهار داشت: می گویند در سیاست دیالوگ کنید ولی در سیاست که دیالوگ نمی کنند؛ دیالوگ سخن دوستی و مهر و وفا است. دانشمندان می توانند با یکدیگر دیالوگ داشته باشند، چون گرچه علم مفید است و صفت علم جدید، سودمندی است؛ ولی دانشمندان به دنبال سود نیستند و برای سود پژوهش نمی کنند. آنها با دانش زندگی می کنند و به همین خاطر می توانند سخن مهر و دوستی بگویند. ولی سیاستمداران نمی توانند دیالوگ داشته باشند، سیاستمداران مذاکره می کنند.

وی افزود: مذاکره با اساس سود و مصلحت است و این چیز بدی نیست. شرط درست بودن سیاست اینست که به سود کشور توجه داشته باشد. اگر این گونه نباشد، وهم و بیهوده کاری است.

رییس فرهنگستان علوم به اهمیت ارتباط علم و تکنولوژی و ارتباط علم و فرهنگ اشاره نمود و اظهار داشت: ارتباط فرهنگ و علوم هم ارتباط محکمی است و همه دانشمندان نیازمند این هستند که به سرچشمه و فرهنگی که به آنها کمک کرده دانشمند شوند، توجه نمایند و انس خویش را با این فرهنگ حفظ کنند تا موفق تر باشند.









منبع:

1401/12/05
11:00:57
5.0 / 5
286
تگهای خبر: تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
Link website